Waarom wij edelstenen nooit met water reinigen

Waarom wij edelstenen nooit met water reinigen

Reinig jij je edelstenen in water of houd je ze onder de kraan? Dan hebben we heel belangrijke informatie voor je!

Om je edelstenen en kristallen zuiver te houden en optimaal te kunnen blijven profiteren van hun positieve werking, is het verstandig om ze regelmatig te reinigen. Op de verkeerde manier schoonmaken kan echter ook onbedoeld schade aan je stenen veroorzaken. 

De twee dimensies van edelstenen reinigen

Het schoonmaken van je stenen vindt eigenlijk plaats op twee niveau's: fysiek en energetisch. Het fysieke reinigen laat je stenen mooi glanzen en maakt ze stofvrij. Hierdoor ogen ze weer fris en schoon.  Het energetische reinigen herstelt hun kracht en helende eigenschappen. Deze zuivering zie je niet, maar voel je met je zesde zintuig: de steen voelt weer sterk en magisch aan.

De waarheid over water (en een hardnekkig misverstand)

Veel mensen denken dat water op beide manieren edelstenen en kristallen kan schoonmaken, dus zowel fysiek als energetisch. Dit klopt niet!
Natuurlijk, water maakt je edelsteen schoon. Water verwijdert stof en zorgt voor een glans. Alleen... heel veel edelstenen, mineralen en kristallen verdragen geen water. Sterker nog, water kan diverse stenen flink aantasten en beschadigen:

1. Kleurverlies: diverse calciet soorten en stenen zoals celestien kunnen door contact met water hun kleur verliezen.
2. Glansverlies: voor sommige mineralen zoals toermalijn en kwarts kan water als een zuur werken waardoor op den duur de prachtige glans van je edelstenen steeds doffer wordt.
3. Barsten en breuken: water zet uit en is sterker dan je denkt. Kleine waterdeeltjes kunnen na het afspoelen en onderdompelen achterblijven in minuscule, voor het oog niet zichtbare (natuurlijke) scheurtjes, groeivlakken en poreuze delen van edelstenen en mineralen. Op den duur kunnen je stenen hierdoor "spontaan" breken en uiteenvallen. Dit gebeurt vooral bij bergkristal, amethist, labradoriet en celestien. 

Fun fact: als mensen melding maken van een kristal dat "opeens" barstte of brak, dan komt dat vaak helemaal niet omdat zij de steen hebben "opgebruikt" zoals vaak wordt gedacht. Negen van de tien keer is er sprake van schoonmaken met water...

Waarom maken dan toch veel mensen hun edelstenen met water schoon? Tja, het is erg snel en gemakkelijk, en als je op internet zoekt of in boeken kijkt, lees je toch vaak dat stenen "even afgespoeld moeten worden onder de kraan". Wij hopen van harte dat je na het lezen van deze informatie gewaarschuwd bent en op een andere, betere manier voor je stenen zult zorgen. 

De beste manieren om je stenen schoon te maken

Je edelstenen fysiek poetsen doe je met een stofdoek (die best een heel klein beetje vochtig mag zijn hoor) of met een plumeau of kwast. Daarmee haal je het stof weg, en poets je vet en vingerafdrukken weg, zodat je steen weer gaat glimmen.
Energetisch reinigen kun je het beste op één van de volgende manieren doen:

1. Maanlicht. Leg je steen 's nachts in de vensterbank, zodat ie in het maanlicht kan baden. Dit herstelt de balans van je kristal, zodat negatieve energie wordt geneutraliseerd. Let op: niet in zonlicht laten liggen, dan kan je edelsteen juist weer gaan bleken!

2. Salie en/of Palo Santo. Deze natuurlijke houtsoort en kruiden geven, wanneer je ze laat smeulen, een zuiverende rook af die al eeuwenlang door inheemse volkeren wordt gebruikt voor energetische reiniging en "sacred space". 

3. Onze favoriet: Seleniet. Een unieke creatie van Moeder Natuur, dit zelfreinigende mineraal dat de energie van andere edelstenen schoonmaakt. Leg je steentjes simpelweg tegen seleniet aan, of stop het samen in een zakje of kistje, en alles is weer tip top schoon!!!