Aurana's Edelstenen

Het is je wellicht niet ontgaan, het nieuws over de edelstenen van de Moon Sisters, deze week. Onderzoek wees uit dat een deel van hun assortiment bestaat uit “neppe” edelstenen. Soms gewoon van glas!
Op dit moment krijgen wij ook veel vragen over de authenticiteit en herkomst van de edelstenen die wij in onze winkel in Hoorn en via onze webshop verkopen. Het leek ons daarom goed om hier in alle openheid wat inzicht in te geven.

Ik, Bas Akkerman, heb al sinds mijn 19e ervaring met de inkoop en verkoop van edelstenen. In 1995 ben ik begonnen bij de winkel Yantra in Groningen.
Dat was nog voor de tijd van de online shops.
In 2012 is Aurana van start gegaan, eerst online, en al snel met onze drukbezochte winkel van 185 vierkante meter in het centrum van Hoorn.

Gedurende de jaren hebben we veel waardevolle contacten opgedaan bij het inkopen van edelstenen en mineralen. Soms kopen we deze in bij de bron (mijnen) in India, Madagascar of Brazilië, soms maken we gebruik van de diensten van Nederlandse, Duitse of lokale groothandels. Twee dingen vinden we erg belangrijk: de manier waarop de edelstenen worden gedolven, de manier waarop de arbeidskrachten worden behandeld en betaald, en uiteraard de echtheid van de stenen.

Eigenlijk kun je ervan uitgaan dat alle edelstenen echt zijn. Namaak komt helemaal niet zo vaak voor. Tenminste, niet als je zoals wij een fysieke winkel hebt en weet waar je je edelstenen in hoort te kopen. Waar het vaak mis gaat, is in de online verkoop.
De laatste jaren worden edelstenen populairder. Dit zorgt voor een enorme toename in webshops. Een wildgroei. Want niet alle webshophouders hebben affiniteit, expertise en know-how op het gebied van het herkennen van echte stenen. Ze kopen hun voorraad goedkoop in bij online platformen zoals AliExpress. Bewust of onbewust verkopen zij op die manier stenen van slechte kwaliteit door, of in sommige gevallen zelfs namaak.
Als eigenaar van een spirituele winkel die al jaren bestaat, vind ik dit erg treurig. Het is niet fijn voor de klant, maar het zorgt ook voor een bredere slechte naam: dergelijke praktijken reflecteren ook op de welwillende ondernemers die met hart voor kristallen vanuit bezieling en passie dit werk doen.

We zien het ook vaak gebeuren bij de kussens en vloerkleden uit India die wij in- en verkopen. Wij kopen ze in bij leveranciers in India die zorgen voor een veilige werkomgeving en een eerlijk salaris. Vervolgens zien we dezelfde motieven en prints liggen bij Action en Xenos, gemaakt in China, massaproductie, onder wie weet wat voor omstandigheden. Goedkoper. Minder duurzaam. En zonder ziel.

Terug naar Aurana, naar onze winkel en webshop.
Alle stenen zijn echt.
Je ziet dit terug aan de natuurlijke oneffenheden, de groei-groefjes en breuklijnen. Deze onregelmatigheden zijn het levende bewijs van de authenticiteit van kristallen, mineralen en edelstenen.
Het zijn geen beschadigingen, maar uitingen van de manier waarop de stenen in de aarde zijn gegroeid. Wij omarmen dergelijke “imperfecties” omdat ze aantonen dat iedere steen uniek is - prachtig, juist dankzij de oneffenheden die je kunt zien en voelen.
Dus ja, wij koesteren onze kristallen en we zorgen dat we authentieke stenen voor een fijne prijs kunnen aanbieden.
We zouden zelf erg ongelukkig worden van “nepstenen”!

Er zijn een paar uitzonderingen.
Opaliet is een populaire man-made steen die de werking en “looks” van het peperdure opaal nabootst. We vermelden erbij dat het geen natuurlijke steen is.
Angel Aura, Aqua Aura zijn natuurlijke bergkristallen die verrijkt zijn met een laag vernevelde edelmetalen zoals goud, titanium en platinum.
Natuurlijke stenen en materialen, maar dus wel bewerkt.
Turqueniet is een goedkopere door de mens gemaakte “hybride” steen, bestaande uit het goedkopere howliet vermengd met turquoise. Turquoise is namelijk van zichzelf een enorm dure steen. Bij alle productomschrijvingen hebben we dit erbij vermeld.

Nu de edelstenen almaar populairder worden, zie je dus een wildgroei aan webshops ontstaan. En een diversiteit in de kwaliteit.
Gelukkig zorgt dit ook voor een tegenbeweging: de leveranciers en groothandelaren doen nóg meer hun best om verantwoord, veilig en correct zaken te doen.
Wij zien dat de kwaliteit van de stenen toeneemt, mits je bij de juiste bronnen inkoopt. Bij Aurana kiezen we altijd met veel enthousiasme en warme aandacht de mooiste stenen uit: natuurlijke edelstenen met een happy vibe!

Groeten van Bas en Barry